Diavetítő
Menüdoboz

Teakészítés otthon, avagy hogyan főzzünk jó teát?

A tea felszolgálásának, édesítésének és a megfelelő teavíz kiválasztásának a szerepe a tea elkészítésében

Hogyan szolgáljuk fel a valódi teát?

  1. PORCELÁN:
    • legideálisabb a vékony falú, széles ?szájú?, igazi porcelán
    • öblös teáskanna (beépített szűrővel)
    • csepegtető a használt filternek, szűrőnek
    • tea-főzési idő mérésére alkalmas szett

     

  2. ELKÉSZÍTÉS:
    • A tea elkészítéséhez a legjobb teavíz a friss ásványvíz; ami fontos, hogy mindenképpen friss hideg vizet használjunk. A teavíz ajánlott mennyisége teafilterenként 220 ml. A leforrázás pillanatában finoman rázzuk meg a teafiltert néhányszor, majd hagyjuk állni 3-5 percig, attól függően, hogy milyen erős teát szeretnénk, majd az áztatás végén ismét rázzuk meg a filtert, hogy az aromák felszabaduljanak.

    • A zöldtea leforrázásához másfél perc is elegendő, míg a fekete teát 3?5 percig áztatjuk: 3 perc szükséges a gyengébb, 5 perc pedig az erősebb tea elkészítéséhez.
  3. TEJ, CUKOR vagy MÉZ HASZNÁLATA
    • Asszam tea: barna cukor, kristálycukor, tej, vagy tejszín
    • Ceylon tea: fehér cukor, kristálycukor, tej
    • Darjeeling tea fehér cukor, kristálycukor, TEJ
    • Zöld tea fehér cukor, kristálycukor, TEJ
    • Ízesített tea fehér cukor, kristálycukor, TEJ

      A tea természetes ízesítéséhez friss tejet vagy mézet ajánlunk, így marad a Dilmah teánk is természetes; a citrom és az édesítőszerek ugyanis elveszik a tea ízét s aromáját. A zöldtea ízesítéséhez tej és cukor használata egyáltalán nem ajánlott.

     

  4. TÁROLÁS
    • távol kell tartani nedvességtől, illat-szaganyagoktól, fénytől
    • szorosan, körültekintően le kell zárni a tároló-dobozokat
    • az ízesített, aromás teákat el kell különíteni a klasszikus fekete teáktól
    • szintén külön ajánlott tárolni a kávétól, fűszerektől, erős illatoktól
    • gyümölcs és herba keverékeket hűvös helyen tároljuk, lehetőleg aromazáró kiszerelésben

     

  5. A VALÓDI TEA ELLENSÉGEI:
    • citrom
    • édesítők
    • üledékek a szervizen
    • nem megfelelő hőmérsékletű teavíz
    • máztalan agyag-kanna, csésze
    • kávé-maradékok

A teában a legfontosabb - a szertartás.

Amihez a megfelelő - kiváló minőségű teán kívül még nagyon sok minden kell.

Először is megfelelő teáskanna, azután megfelelő méretű és anyagú teáscsésze, majd pedig megfelelő helyről származó és hőmérsékletű teavíz.

Ne készítsünk olyan kannában teát, mely régóta nem volt használatban. És lehetőleg égetett agyagedényben forrázzuk a tealeveleket.

Az indiai vagy ceyloni teákhoz tehát cserép vagy porcelán teáskanna való. A fekete vagy zöld kínai teákhoz viszont rézből készült kannákat is használhatunk. Mindenképpen kerüljük az ezüst vagy az ónkannákat, amelyeket különösen az angolok kedveltek (a XIX. század ipari forradalmának termékei). Ilyeneket csak akkor szabad teakészítésre igénybe venni, ha belsejük porózus mázzal van bevonva. Ha mégis fémből gyártott teáskannát alkalmazunk, a tetejét mindig tartsuk nyitva.

A teáskanna belseje idővel megpatinásodik, vagyis magába építi a benne készült tea aromáját. Egy magára valamit is adó teázónak éppen ezért legalább öt kannájának kell lennie. Más az indiai, más a ceyloni, vagy a kínai fekete-, vagy zöld teának, megint más a japán teának, s egy ötödik a kedvenc illatos teának.

A legkellemesebb olyan csészéből inni a teát, amelynek az alja fehér. Így gyönyörködhetünk igazán a tea színében. A teáscsésze mellé hagyományosan nem adunk teáskanalat, ugyanis szabályos módon tej és cukor nélkül illik fogyasztani az isteni nedűt. Másképpen hogyan élveznénk az igazi aromát?

Az igazi ínyencek három kivételt engednek: mégpedig a ceyloni-, a kevert és az afrikai fekete teákkal. Ezek ugyanis olyan testesek, hogy elbírják a tejet és a cukrot is. A teáscsészét soha ne töltsük tele: ha félig van, az illata sokkal jobban érvényesül, ugyanis a csésze fala tereli, összetartja az aromákat.

Végül érdemes még szólni a teavízről. Minden ellenkező híreszteléssel szemben ez nagyon fontos része a teázás művészetének. A legkiválóbb teák is ihatatlanokká válhatnak, ha rendes csapvízből készülnek. A csapvíz legnagyobb baja, hogy általában mindenütt klórozzák. A teázáshoz szerezzünk be szűrt, ásványi anyagot kis mennyiségben tartalmazó vizet, amiben nincs nátrium-klorid (só), kevés a mész, viszont elég nagy mennyiségben találhatók nyomelemek. A jó teavíz varázsolja elő a tea valódi aromáját.